«Україна зміцнила свої позиції та розширила можливості з ремонту військової техніки радянського виробництва на ринках третіх країн», - так у ДП ДГЗІФ «Укрінмаш» прокоментували відкриття 25 січня 2017 р. нового сервісного центру у Народній Республіці Бангладеш. Цей сервісний центр було створено на прохання командування Військово-повітряних сил Бангладеш, пілоти яких активно застосовують гелікоптери типу Мі-8/Мі-17 для виконання різноманітних завдань.

Участь у відкритті Сервісного центру взяла офіційна українська делегація за участю представників Державного концерну «Укроборонпром», ДГЗІФ «Укрінмаш», та керівництва авіаремонтного заводу «Авіакон», фахівці якого забезпечують проведення капітально-відновлювального ремонту, переобладнання і модернізацію вертольотів сімейства Мі всіх типів і модифікацій в інтересах Збройних Сил України та іноземних замовників.

У 2013-2014 рр. на «Авіаконі» проводився ремонт гелікоптерів з Бангладешу, під час якого представники цієї країні набували у Конотопі власного досвіду з ремонту вузлів та агрегатів авіаційної техніки. З відкриттям сервісного центру регламентні роботи, а також проведення капітального та відновлювального ремонту фюзеляжу гелікоптерів Мі-8/Мі-17 буде здійснюватись безпосередньо на території замовника, до чого прагнуло командування ВПС Бангладеш. У сервісному центрі на постійній основі також перебуватиме і гарантійна бригада підприємства «Авіакон».

«Відкриття сервісного центру є визнанням якості послуг, що надає своїм партнерам Україна при проведенні капітально-відновлювальних робіт військової техніки радянського виробництва. За часів Радянського Союзу конотопське підприємство «Авіакон» якраз і було створено для того, аби проводити ремонт, а згодом – і модернізацію гелікоптерів типу Мі-24, Мі-8 та їхніх експортних версій. Наш завод має усі необхідній можливості, усе необхідне устаткування, документацію та фаховий персонал для того, аби проводити роботи з ремонту, здійснювати комплексне сервісне обслуговування військових вертольотів, а також навчати іноземних фахівців», - наголосив директор підприємства «Авіакон» Ігор Марченко.

Проте Росія вживає заходів, аби потіснити українські підприємства з міжнародних ринків, де інтереси України та Росії перетинаються у боротьбі за контракти, пов`язані з ремонтом та модернізацією техніки радянського виробництва. «Російська сторона останнім часом вдається до тактики, коли, наприклад, напередодні тендерів завалює потенційних замовників листами з вимогою виключити українські підприємства з переліку учасників. Бо, мовляв, лише Росія має право ремонтувати чи модернізувати радянську техніку. Деякі країни піддаються на такий шантаж. А це шкодить нашим економічним інтересам. Бо ремонт авіаційної техніки - як гелікоптерів, так і літаків - на потужностях наших авіаремонтних підприємств - суттєва складова доходів для України. Саме тому з українського боку потрібні консолідовані дії дипломатичних, військових та торгових представництв у роботі з нашими закордонними партнерами, аби доводити необґрунтованість таких дій та вимог Росії», - наголосив директор ДП ДГЗІФ «Укрінмаш» Сергій Слюсаренко.